top of page

Tesla levert 1 op de 3 nieuw verkochte auto's in Noorwegen

Zoals de titel al aangeeft is Noorwegen goed op weg om zijn doelstellingen te behalen om auto's op fossiele brandstoffen uit te bannen in 2025.


In maart bleek dat 58,4% van alle verkochte auto's elektrisch is. Daarmee is Noorwegen wereldwijd koploper. Zelfs 33% van alle verkochte auto's was een Tesla.

Hoe bereik je zulke indrukwekkende cijfers?

Noorwegen heeft belastingvoordelen voor elektrische auto's. Hierdoor is het gunstig om elektrisch te gaan rijden. Daarnaast bleek de introductie van de Tesla model 3 een zeer welkome zet. Maar liefst 5315 van de in totaal 18.375 verkochte auto's was een Tesla Model 3.


Oslo heeft bijvoorbeeld geregeld dat elektrische auto's geen tol hoeven te betalen, geen parkeergeld en gratis mogen opladen. Dit zijn natuurlijk zeer gunstige regelingen voor EV bezitters.


Ter vergelijking

Als je de plug-in hybrides meeneemt in het totaal elektrische auto's was de verkoop in 2018 al 50% voor de Noren. Ter vergelijking, in de VS was dit aandeel.... 2%. In Nederland was het aandeel nieuw volledig elektrische auto's 5%. Dit is dus exclusief hybrides.


Conclusie

Nederland heeft nog een lange weg te gaan om volledig elektrisch te worden. Gelukkig komen er steeds meer betaalbare modellen op de markt met een goede range. Als voorbeeld, wij hebben twee jaar lang een e-golf gereden (een volledig elektrische Volkswagen Golf) en daar haalden we bij mooi weer op een volledig opgeladen accu zo'n 120km mee. Bij slecht weer maar 90 kilometer. Dat wordt op een bepaald moment echt vervelend. Gelukkig kunnen de nieuwe modellen van andere fabrikanten een stuk verder.Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page