top of page

Aantal elektrische auto's in Nederland neemt snel toe

De verkoop van volledig elektrische auto's in Nederland neemt snel toe in 2018. Vooral procentueel is het indrukwekkend. In Q1 van 2018 is er een toename van 136% ten opzichte van Q1 2017.

Elektrisch vervoer in Nederland. Lemonfield

Dat klinkt natuurlijk fantastisch. Gaan we naar aantallen kijken, dan is er nog een lange (elektrische) weg te gaan. Het aantal verkochte elektrische auto's in het eerste kwartaal komt uit op 3945. Dat is 2,9% van het totaal aantal verkopen van auto's? Kortom 97,1% van alle verkochte auto's is nog niet elektrisch. Die auto's rijden nog minimaal 10 jaar rond in Nederland.

Ten opzichte van andere landen

Wel is het zo dat Nederland na Noorwegen de grootste stijging laat zien in toename van elektrische auto's wereldwijd. In absolute getallen doen we natuurlijk niet mee als we kijken naar landen als China waar 140.000 elektrische of hybride auto's zijn verkocht. De Bovag verwacht dat er dit jaar 15.000 nieuwe elektrische auto's verkocht gaan worden in Nederland.

Waar komt de stijging door

Een verklaring voor de snelle toename is dat er steeds meer elektrische auto's in het middensegment beschikbaar komen. Daarnaast wordt de actieradius van elektrische auto's steeds beter en wordt het laadnetwerk dagelijks uitgebreid. Hoe bevalt het elektrische rijden ons?

Wij rijden zelf nu ruim 1,5 jaar in een E-Golf. Op zich bevalt dat prima. De auto is enorm stil en bij een stoplicht rijd je bijna altijd als snelste weg (natuurlijk niet heel belangrijk). Wat wij wel ervaren is dat, zeker bij koud weer, de range van de auto bedroevend is. Als het onder de 10 graden is, rijden we niet veel verder dan 110 kilometer met een volle accu. En dan moeten we ook nog eens voornamelijk in de stad rijden. Op de snelweg komen we dan niet verder dan 100 kilometer. Dat is best lastig. Wat wij ook merken is dat we niet goed weten waar we in het buitenland kunnen laden. Dus willen we bijvoorbeeld naar Belgie voor een dagje, dan heb ik nog niet kunnen ontdekken waar we dan zouden kunnen laden.

De echte omslag naar Elektrisch rijden

De nieuwe modellen hebben gelukkig een veel betere range. En de auto's worden steeds goedkoper. Dus er komt al snel een omslagpunt waarbij elektrisch rijden voordeliger wordt dan op benzine of diesel. Dat gaat waarschijnlijk zorgen voor de echte groei van elektrisch vervoer.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page