top of page

Grootste windpark op zee van Nederland geopend


Het grootste windmolen park van Nederland op zee is vandaag (maandag) geopend. Het is in total 68 vierkante kilometer groot. Het windpark heet Gemini. Het is niet alleen het grootste park van Nederland maar ook één van de grootste ter wereld. Het ligt op 85 kilometer uit de kust ten noorder van Groningen. Het is vanaf de kust niet te zien.

Het heeft 150 windmolens. die energie gaan opwekken voor 785.000 huishoudens (1,5 miljoen mensen). Het kost een kleine 3 miljard euro.

De aanleg van het park is gestart in 2015. Het park is aangelegd door Van Oord (aandeelhouder voor 10%), de turbines zijn geleverd door Siemens (20% aandelen). De overige aandeelhouders zijn het Canadese Northland Power (60%) en afval- en energiebedrijf HVC (10%).

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page