top of page

Earth Overshoot Day

Donderdag 13 augustus was het Earth Overshoot Day. Dit is de dag waarop wij alle natuurlijke hulpbronnen voor het jaar 2015 verbruikt hebben en dus de rest van het jaar moeten teren op de reserves van de aarde. Dit gaat dus om alles wat ons land en onze zeeën kunnen produceren. Denk hierbij aan fruit, groente, vlees, vis, hout, katoen voor kleding en de opname van carbon dioxide. We leven vanaf nu dus op rekening van onze planeet in plaats van te leven op de 'rente' die we jaarlijks ontvangen van de aarde. Dit leidt tot een afname van het natuurlijk kapitaal en een toename van CO2 in de atmosfeer.

Ieder jaar valt Earth Overshoot Day vroeger in het jaar. In 2000 viel het nog begin oktober en de verwachting is dat in 2030 Earth Overshoot Day valt in juni. Dit betekent dat we momenteel ongeveer 1,6 keer onze planeet verbruiken en in 2030 dus al 2 planeten aarde nodig hebben als we ons gedrag niet aanpassen.

Je kunt niet alleen wereldwijd berekenen wanneer Overshoot Day valt maar je kunt dit ook doen voor je organisatie, voor jezelf als privé persoon of voor het land waar je woont. Hiermee krijg je een mooie vergelijking, waarin je kunt zien hoe je presteert ten opzichte van jouw omgeving.

Onderstaand filmpje van overshootday.org geeft meer uitleg.

Mocht je meer informatie willen, neem dan contact met mij op.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page