top of page

Zomertijd en duurzaamheid?

Het laatste weekend van maart gaat de klok weer een uur vooruit. Hierdoor blijft het ’s avonds langer licht. Wat heeft dit met duurzaamheid te maken? Meer dan je wellicht denkt.

Geschiedenis

Zomertijd werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 door de Duitse regering, daarna volgde ook de Engelse regering. Tussen de beide wereldoorlogen in werd er door diverse landen ook zomertijd gebruikt.

Uiteindelijk zorgde de oliecrisis in 1973 ervoor dat landen energiebesparende maatregelen namen en de zomertijd definitief werd ingevoerd.

Momenteel wordt de zomertijd toegepast in ongeveer 70 landen.

Zomertijd is energiebesparing

Doordat we in Europa en de VS zomertijd hanteren blijft het ’s avonds langer licht. Dat heeft als voordeel dat lampen een uur later aankunnen. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in het energieverbruik als tientallen miljoenen mensen dit doen.

TenneT heeft berekend dat de elektriciteitsbesparing in Nederland door de zomertijd ongeveer 180 gigawattuur is. Per huishouden levert dit zo'n 5 euro aan besparingen op. Dat lijkt weinig maar bedenk dat er alleen al in Nederland ruim 7,5 miljoen huishoudens zijn.

Overal zomertijd?

De zomertijd heeft alleen zin in gebieden tussen de keerkringen en de poolcirkels. In de rest van de wereld varieert de lengte van de dagen onvoldoende. Hawaï, Thailand en de noordelijke gedeelten van Australië bijvoorbeeld gebruiken geen zomertijd.

Op plekken waar het zomers heel heet is, heeft zomertijd als nadeel dat mensen ook een uur langer hun airconditioning aanlaten. Dit weegt dan weer niet op tegen het lichtvoordeel.

Om deze reden heeft bijvoorbeeld de staat Arizona besloten om de zomertijd snel weer af te schaffen.

Conclusie

De invoering van zomertijd is een eenvoudige en prettige manier om energie te besparen. Meer simpele manieren om energie te besparen? Neem contact op via bas.lamfers@lemonfieldprojects.nl

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page