top of page

5 Tips voor duurzaam toerisme

Wat is duurzaam toerisme eigenlijk?

Duurzaam toerisme is vakantievieren met inachtneming van mens, natuur en cultuur. Waar dan ook.

Duurzaam toerisme is geen ecotoerisme. Bij ecotoerisme ligt de nadruk op verantwoord reizen naar natuurbestemmingen. Duurzaam toerisme is breder maar niet per definitie milieubewuster dan ecotoerisme.

5 tips

Er zijn meerdere aspecten waar je rekening mee kunt houden op vakantie. Hieronder volgen 5 tips.

1. Manier van reizen

Denk na over het vervoermiddel waarmee je op vakantie gaat. Een reis per touringcar is een stuk schoner dan een vliegreis. Maar er zijn natuurlijk legio bestemmingen waar je met een touringcar niet kunt komen.

Kies je voor een vliegreis, denk dan eens na over het afkopen van de CO2 uitstoot die vrijkomt bij jouw vliegreis. Vaak kan dit via de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. De kosten zijn stukken lager dan veel mensen denken. Vlieg je bijvoorbeeld naar Bangkok, Thailand, dan betaal je ongeveer € 7,70 voor de afkoop van de CO2 uitstoot voor een enkele reis.

Daarnaast kan het geen kwaad om het openbaar vervoer te nemen naar de luchthaven. Schiphol is zeer goed bereikbaar per trein en het bespaart je een hoop parkeerkosten.

Als je overweegt om met de auto op vakantie te gaan, kijk dan ook eens naar de trein als optie. Een mooie optie is een trein waarbij je je auto op de trein zet en op die manier naar je vakantiebestemming afreist. Het is een stukken duurzamer en je komt uitgerust aan op de plek van bestemming.

Reis ook op dagen dat er minder vakantieverkeer op de weg is. Minder file betekent minder CO2uitstoot. Daarnaast geeft het minder stress en dus ook een beter huwelijk.

2. Koop lokale producten

Eet in lokale restaurants en koop je souvenirs in lokale winkels. Daarmee steun je de bevolking direct. Dat geldt natuurlijk ook voor je hotelkeuze. Je kunt ervoor kiezen om in een bekende hotelketen te overnachten, maar slapen in een lokaal hotel is beter voor de economie van de streek . Bovendien is het vaak leuker omdat het uniek is en het je langer bij zal blijven. Daarnaast krijg je in dit soort accommodaties vaak goede tips over plekken die de grote menigte nog niet kent.

Daarnaast is het belangrijk om geen spullen van kinderen te kopen. Deze kinderen worden gedwongen om te werken. Hierdoor gaan ze niet naar school en bouwen geen toekomst op. Door te kopen van kinderen houd je dit in stand. Ook is het oneerlijke concurrentie voor de volwassen verkopers.

3. Denk aan het milieu op vakantie

Op vakantie is het goed om op dezelfde wijze om te gaan met water en elektriciteit als thuis. Laat geen lichten of airconditioning onnodig aan als je je kamer verlaat en denk aan het watergebruik.

4. Houd de omgeving intact

Steeds vaker is het op vakantiebestemmingen mogelijk om afval te scheiden. Werk hier aan mee. Het is een kleine moeite, maar maakt veel verschil.

Als je gaat duiken of snorkelen, raak het koraal dan niet aan, daar is het te kwetsbaar voor. Bedenk van te voren hoe schadelijk een activiteit is. Zo is bijvoorbeeld een helikoptervlucht niet de meest duurzame manier van vakantievieren.

5. Respecteer lokale gebruiken en gewoontes

Ga niet met mensen op de foto zonder toestemming te vragen. In sommige landen is het nodig om kleding aan te passen aan de lokale gebruiken. Respecteer dit.

Geniet van je vakantie Dit alles klinkt misschien als een hoop zaken om rekening mee te houden. Het idee is dat je met een gerust hart geniet van je vakantie. Pak uit de 5 tips vooral die dingen op waar jij je goed bij voelt.

Verder lezen of meer weten?

Wil je meer weten over duurzaamheid? Ik praat er graag over verder, neem contact op via bas.lamfers@lemonfieldprojects.nl of 06-14479274.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page