top of page

CO2 compensatie voor een vliegreis?

Steeds vaker krijg je bij het boeken van een vliegticket de optie om de CO2 uitstoot die vrijkomt bij je vlucht te compenseren. Wat is dit precies en is dit de moeite waard?

Vliegtickets zijn de laatste jaren steeds vaker een dienst die je probeert zo goedkoop mogelijk te boeken. Prijs gaat in veel gevallen voor gemak. Geen maaltijd aan boord of bijbetalen voor het meenemen van een koffer is voor veel mensen geen belemmering om toch voor het goedkoopste ticket te kiezen.

Toch zie je steeds vaker de optie om de CO2 uitstoot van je vlucht te compenseren. Waarom zou je hier voor kiezen? En nog belangrijker, als je er voor kiest om je uitstoot te compenseren, wat gebeurt er dan met het bedrag dat je bijbetaald?

Het is voor veel mensen een vreemd gegeven. Je maakt een vliegreis. Het vliegtuig stoot een bepaalde hoeveelheid CO2 uit en jouw deel wordt gecompenseerd.

Stel, je vliegt van Amsterdam naar London. Dan stoot je 0,07 ton CO2 uit voor een enkele reis in economy class. Aan CO2 uitstoot is een prijs gekoppeld per ton CO2. Deze prijs fluctueert sterk, afhankelijk van het type certificaat dat een vliegtuigmaatschappij voor de compensatie van de CO2 gebruikt, gecombineerd met de prijs die op de markt geboden wordt. In dit voorbeeld nemen we een prijs van 8,30 euro per ton CO2. Uitgaand van een uitstoot van 0,07 ton voor een enkele reis, betaal je inclusief belastingen zo’n € 0,70 voor je reis als je die compenseert. Vlieg je bijvoorbeeld naar Bangkok, dan betaal je € 7,70 voor een enkele reis. Dat zijn geen al te hoge bedragen.

Wat gebeurt er met dat geld?

Vliegtuigmaatschappijen hebben afspraken met partijen die handelen in CO2 rechten. Deze partijen zoals het FairClimateFund of het WNF doen projecten in bijvoorbeeld Zuid Afrika of India, waarin ze lokale gemeenschappen helpen om het leefklimaat te verbeteren en de CO2 uitstoot van die gemeenschappen te verlagen.

Zo is er een project in India van het FairClimateFund, om huishoudens tegen gereduceerd tarief fornuizen te verschaffen met een veel effectievere houtverbranding. Doordat er veel minder hout nodig is om het fornuis te gebruiken, neemt de CO2 uitstoot flink af.

De huishoudens die deze fornuizen gebruiken bouwen hier CO2 rechten mee op. Ze stoten immers minder CO2 uit dan met de oude houtfornuizen. Deze rechten worden voor de gehele gemeenschap verzameld en vervolgens verkocht als CO2 rechten.

Hiermee financiert de organisatie in eerste instantie de aanschaf van de fornuizen, maar na een aantal jaren komen deze rechten ten goede aan de gemeenschap waardoor deze nieuwe projecten kan starten. Daarnaast is de gemeenschap ook op andere wijze gebaat bij deze aanpak. Behalve door de verlaagde CO2 uitstoot, neemt het aantal giftige stoffen af dat vrijkomt bij inefficiënte verbranding. Bovendien hoeven vrouwen die vroeger 2 a 3 uur per dag moesten zoeken naar geschikt hout, nu nog maar een half uur op pad omdat ze veel minder hout nodig hebben. De vrouwen hebben zo meer tijd om voor kinderen te zorgen of om te werken en inkomen voor het gezin te verschaffen.

Stap met een goed gevoel het vliegtuig in

De vliegtuigmaatschappij koopt de rechten en gebruikt deze om de CO2 uitstoot van jouw vlucht van Amsterdam naar Londen te compenseren. Er vind strenge controle plaats bij de projecten en bij het toekennen van de rechten dus je hoeft niet bang te zijn dat het geld verdwijnt in de zakken van de vliegtuigmaatschappij.

Al met al een heel mooi doel. Het overwegen waard bij het boeken van je volgende reis?

Dit blog is eerder verschenen op www.reisupdate.nl/

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page