top of page

5 Tips om je leven te verduurzamen

Veel bedrijven zijn al bezig met een duurzame bedrijfsvoering. Thuis kun je ook het nodige doen om je eigen footprint te verkleinen. Met kleine stappen die geen of weinig geld/ tijd kosten. Hieronder 5 tips die je hierbij helpen.

Afval scheiden

Dit is vrij makkelijk te realiseren. Op steeds meer plekken wordt afval gescheiden opgehaald of verzameld. Denk hierbij aan papier, plastic en glas. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je GFT afval apart te verzamelen. Met deze stap realiseer je al een flinke vermindering van je CO2 uitstoot.

Koop lokaal en seizoensproducten

In de supermarkt kun je het hele jaar aardbeien kopen. Deze groeien uiteraard niet het hele jaar door in Nederland. Kortom deze worden geïmporteerd. Dit brengt een enorme uitstoot van CO2 met zich mee.

Daarnaast is de prijs vaak stukken hoger. Dat geldt voor meerdere producten. Kijk daarom eens naar het land van herkomst als je fruit, groenten of vlees koopt. Het zal je verbazen waar al je boodschappen vandaan komen.

Seizoensproducten kopen is ook een tip. Dit is erg makkelijk te zien in de supermarkt omdat het vaak de aanbiedingen zijn. Hiermee zet je weer een stap om je footprint te verminderen.

Loop of fiets

Dit is een hele bekende tip natuurlijk. Neem minder vaak de auto maar pak de fiets of loop naar je afspraak. Dit alles in redelijkheid uiteraard. Lopen of fietsen kost niets en is gezond. Daarnaast bespaar je kosten en stoot je minder CO2 uit.

Groene stroom en monitor het verbruik

Tegenwoordig zijn er veel energieleveranciers die groene stroom aanbieden. Dus tip 4, stap over op groene stroom.

Hoe werkt groene stroom? Alle geleverde stroom is afkomstig van verschillende bronnen, bijvoorbeeld van wind of kolen. Dit kan niet anders, want anders zou jouw groene stroom door een ander draadje je huis binnen komen dan dat van je buurman. Hoewel het vreemd klinkt, zijn er wel verschillen tussen groene stroom.

Als je groene stroom afneemt betekent dit in de praktijk dat de energieleverancier Garanties van Oorsprong koopt, zogenaamde GvO’s. Dit zijn certificaten die producenten kunnen krijgen voor elke eenheid groene stroom die zij opwekken. Eigenlijk wisselt een leverancier hiermee grijze stroom in voor de groene stroom van de producent van wie hij de certificaten koopt. Veel van de certificaten die gekocht worden door Nederlandse energieleveranciers zijn afkomstig van Noorse waterkrachtcentrales. Dit zijn centrales die vaak al jaren bestaan en waar de capaciteit niet van wordt uitgebreid. De stroom is officieel groen maar draagt niet bij aan een toename van de capaciteit. Het is nog duurzamer om groene stroom af te nemen die afkomstig is van wind of zon. Deze capaciteit is nog beperkt en hiermee draag je bij aan de uitbreiding van deze manier van energie opwekking.

Daarnaast is het goed om je energieverbruik te monitoren. Kijk eens hoeveel stroom je verbruikt op het moment dat je droger aanstaat of de magnetron. Dit geeft je inzicht in het verbruik van apparaten. Daarnaast kan het je er bijvoorbeeld toe overhalen om was buiten op te hangen. Tegenwoordig worden slimme meters aangeboden door diverse energieleveranciers. Daarnaast is er de Wattcher. Die geeft ook inzicht in het stroomverbruik in huis. Kijk maar eens op https://www.wattcher.nl/. Wij gebruiken de Wattcher al jaren en ons energieverbruik is flink afgenomen. Dit komt wellicht ook omdat ik thuis aangeduid wordt als de groene maffia :)

Doordat je meer inzicht krijgt, bespaar je geld. Dus dat is een belangrijk winstpunt.

Eet minder vlees

Dit is de lastigste voor veel mensen. Mensen zijn gehecht aan keuzevrijheid en willen zelf bepalen wat ze eten. Uiteraard ben ik hier ook voorstander van.

Het eten van minder vlees is wel een van de grootste stappen die je kunt zetten om je footprint te verminderen. Voor het produceren van vlees zijn enorme hoeveelheden voedsel nodig. Men noemt dit eiwitconversie. Dus eigenlijk een antwoord op de vraag, hoeveel plantaardige eiwitten er nodig zijn om een kilo dierlijk eiwitten te produceren. Voor een kip is dit ongeveer 2 kilo. Voor een varken loopt die al op naar 4,5 kg veevoer voor een kilo varkensvlees. De absolute winnaar of, beter wellicht, verliezer is rundvlees. Dit kan oplopen tot 13,5 kg veevoer voor een kilo rundvlees.

Natuurlijk is niet alles dat verbouwd wordt voor veevoer geschikt voor consumptie voor mensen. Maar de ruimte die ingenomen wordt door de verbouw van veevoer kan niet meer ingezet worden voor het verbouwen van voedsel voor de mens.

Conclusie

Kleine stappen helpen al enorm. Net als duurzaamheid voor bedrijven. Begin met stappen waar je je prettig bij voelt en het kan je helpen om bewuster te leven en bespaard je in veel gevallen geld.

Mocht je vragen hebben of meer tips willen, neem dan contact me op via bas.lamfers@lemonfieldprojects.nl

Bronnen: consumentenbond, flexitarier.nl

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page